Uczestnicy VI edycji Strefy Studenta

Laureaci II etapu konkursu Strefy Studenta 2017 „Głosowaniu Profesjonalistów”


I miejsce - „Bakalia – Upominkowe opakowanie na bakalie z podziałem na cztery autorsktwa Agnieszka Pluszczewicz, studentki Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach


Założeniem projektowym jest zamknięcie zdrowej przekąski w prezentowe opakowanie zastępując tradycyjne czekoladki. Upominek miał posiadać intrygujący kształt, przykuwać uwagę, umożliwiać wgląd do zawartości opakowania, posiadać podział na cztery typy bakalii, być wielofunkcyjny (transport, przechowywanie, ekspozycja, upominek, dekoracja, poczęstunek). Pudełko jest zachowane w naturalnej kolorystyce bakalii, każdy z pojemników zamykany jest za pomocą cienkiej, zrywanej, samoprzylepnej folii.


II miejsce – „ANIMUSIE” autorstwa Aleksandry Marczyk, studentki Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi



Animusie to zabawa formą, połączenie produktów spożywczych z zabawkami dla dzieci. Dzięki Animusiom zachęcamy dzieci do zjedzenia nieatrakcyjnych dla nich posiłków. Animusie dzielą się na trzy grupy: domowe (pies i kot), leśne (wiewiórka i sowa), egzotyczne (zebra i żyrafa). Dodatkowym atutem są animusiowe ciekawostki dzięki którym dziecko uczy się przy zabawie. Papier eko w różnych kolorach podkreśla styl grafiki a my kupując animusie możemy zachować się ekologicznie tworząc zabawki z opakowań.


III miejsce - „OPAKOWANIE NA JAJKA Z MODYFIKOWANĄ WIELKOŚCIĄ WYTŁOCZEK NA JAJKA DUŻE I MAŁE” autorstwa Eliza Sikorra, studentki Uniwersytetu Technologiczno - Przyrodniczy w Bydgoszczy


Projekt przedstawia opakowanie, wykonane z jednego arkusza tektury. Pudełko mieści 3 jaja, natomiast cały pakiet składa się z 3 pudełek mieszczących 9 jaj różnej wielkości (od przepiórczych po kurze). Jest to możliwe dzięki zastosowaniu nacięć i zagięć pozwalających dopasować tekturę do wielkości jaj.

Pudełka można rozdzielać i łączyć, dzięki czemu można zdecydować czy kupić tylko jedno pudełko czy cały pakiet. Ich geometryczne wpasowanie pozwala w łatwy i bezpieczny sposób przewozić produkt.

Laureaci I etapu konkursu Strefy Studenta 2017 „Głosowaniu Internautów”


I miejsce – „Zestaw opakowań na ryzę papieru” autorstwa Adrianny Jeleń, studentki Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu



Forma opakowania na ryzę papieru została zaprojektowana w taki sposób, aby było ono użyteczne również po otwarciu. Poprawiony został system otwierania opakowania w którym przewidziana jest perforacja, oraz system zamykania. Stworzony został zestaw 3 opakowań : na papier biały, kolorowy, oraz papier w jednym kolorze (przykładowym kolorem jest kolor niebieski). Grafika opakowania ma jednoznacznie wskazywać na to jakiego koloru papier znajduje się w środku.


II miejsce – „ANIMUSIE” autorstwa Aleksandry Marczyk, studentki Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi



Animusie to zabawa formą, połączenie produktów spożywczych z zabawkami dla dzieci. Dzięki Animusiom zachęcamy dzieci do zjedzenia nieatrakcyjnych dla nich posiłków. Animusie dzielą się na trzy grupy: domowe (pies i kot), leśne (wiewiórka i sowa), egzotyczne (zebra i żyrafa). Dodatkowym atutem są animusiowe ciekawostki dzięki którym dziecko uczy się przy zabawie. Papier eko w różnych kolorach podkreśla styl grafiki a my kupując animusie możemy zachować się ekologicznie tworząc zabawki z opakowań.


III miejsce – „WYKAŁACZKA” autorstwa Katarzyny Maksimowskiej, studentki Wyższej Szkoły Sztuki i Projektowania w Łodzi



Opakowanie WYKAŁACZKA służy do przechowywania

i dozowania wykałaczek.

Zastąpmy plastikowe folie - kartonowym, ekologicznym opakowaniem, które swoim wyglądem bawi i zachęca do jeszcze częstszego korzytania z produktu. Dzięki swojemu wyglądowi możemy postawić go w widocznym miejscu i mieć zawsze blisko pod ręką.

Dodatkowym zastosowaniem opakowania WYKAŁACZKA jest drugie życie. Po wykorzystaniu produktu, możemy je przekazać dla swojego dziecka, a ono zacznie się nim bawić.

Wybrałeś opakowanie WYKAŁACZKA z grafiką przedstawiającą Formułę I? Rewelacja! Wystraczy podłoga w Twoim salonie, która zastąpi  tor wyścigowy,

a Twoje dziecko będzie miało zabawę gwarantowaną.

Pozostali uczestnicy VI edycji Konkursu Strefa Studenta


Projekt: „Sushi”

Julia Dąbrowska, Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu



Opakowanie na kubek ceramiczny mający za zadanie go chronić jak i eksponować. Opakowanie jest proste w przechowywaniu, a jego złożenie jest szybkie i intuicyjne. Wykonane z niedrogich, ale jednocześnie trwałych i estetycznych materiałów. Przeznaczone do produkcji masowej.


Projekt: „Ciastka”

Dagmara Lasota, Politechnika Łódzka



Ciastka to zestaw modułowych opakowań wykonanych z tektury. Umożliwiają dostarczenie do domu ulubionych wypieków bez ich żadnych uszkodzeń. Zastosowany system szufladek dopasowuje się do każdej wielkości ciastka, a wewnętrzny, wymienny moduł do jego kształtu.


Projekt: „Przeko”

Agnieszka Zagraba, ASP Kraków



Projekt został stworzony jako alternatywa dla zbyt obszernych plastikowych opakowań na czekoladki.

Dekoracyjne pudełko, do którego wykonania wykorzystany został jedynie papier, uatrakcyjnia prezentację słodyczy i zachęca do częstowania się nimi. 


Projekt: "smaczego"

Karolina Alicja Kępka, Uniwerystet Artystyczny w Poznaniu



"smaczego" jest to opakowanie z treścią. Opakowanie ma głównie zadanie uświadamiające konsumentów - na ścianach większego sześcianu widnieje "reklama" burgera, zaś po wysunięciu mniejszego, ukazują nam się ciemne strony nieświadomej konsumcji.
Składa się z dwóch sześcianów różnej wielkości (każdy z nich pozbawiony jest jednej ściany) gdzie jeden wkładany jest w drugi. Jest to opakowanie na napiwki, a dzięki wysunięciu mniejszego sześcianu, powiększamy objętość całej bryły.
Zaprojektowane z myślą o restauracjach i barach serwujących zdrową/bio/wege żywność.


Projekt: „Niegniotek”

Martyna Chmielowska, Politechnika Krakowska



Opakowanie na koszulę, koszulkę, arkusz papieru itp. Pojemnik w formie zwijanej daje możliwość bezpiecznego przeniesienia wybranej rzeczy bez zagnieceń oraz spakowanie większego obiektu. Etui dla osób szukających czegoś oryginalnego, eleganckiego, nieoczywistego.

Pozostałe zgłoszenia VI edycji Strefy Studenta


Nazwa Projektu: Opakowanie na butelkę wina

Andrzejczak Zuzanna Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu

Opakowanie zostało zaprojektowane z myślą o pakowaniu wina na prezent. Dlatego projekt eksponuje tylko część butelki, w której powinna znajdować się etykieta. Forma przez wygięcie ścian stabilizuje butelkę oraz chroni ją przed uszkodzeniem. Nie ma zastosowanej żadnej formy klejącej, co umożliwia nam łatwe rozłożenie oraz ponowne złożenia opakowania.


Nazwa Projektu: Cztery smaki piwa

Więcek Marta, Akademia Sztuk Pięknych we Wrocławiu

Mój projekt zakłada stworzenie nowego wizerunku szkła: czterech butelek oraz dwóch szklanek o pojemności 330 ml dla wybranych piw jednego z polskich browarów kraftowych. Chciałam zaproponować oryginalne i specjalnie zaprojektowane szkło dla konkretnych piw. Jest to produkt luksusowy, dlatego skierowany jest do koneserów i kolekcjonerów piwnych. Projektując inspirowałam się przede wszystkim tym, jaki mają charakter. Interpretowałam każdy smak i starałam się odzwierciedlić go w szkle.


Nazwa Projektu: SQUEEZER

Berestka Rafał, Politechnika Rzeszowska

Projekt dotyczy innowacyjnego opakowania na produkty o kremowej konsystencji takie jak : musztarda czy ketchup, ale również marmolada i nutella. Opakowanie składa się z dwóch części pojemnika oraz wyciskacza. Zasada działania polega na wkręcaniu wyciskacza w pojemnik czego rezultatem jest ekstruzja produktu przez otwór wylotowy. Rozwiązanie takie pozwala na pozbycie się problemu pozostawania resztek sosu czy kremu w pojemniku. Funkcjonalny prototyp wykonany na drukarce 3d przedstawiają zdjęcia.


Nazwa Projektu: Little Sweet Thing,

Sala Amanda, Akademia Sztuk Pięknych we Wrocławiu

Koncept opakowań na drobne przyjemności.

Wykonane z kolorowej lub białej kalki opakowanie, pięknie współgra ze światłem, a także nie pozwala w pełni odkryć swojej zawartości. Delikatne i zarazem intrygujące, sprawdzi się jako opakowanie na drobne „słodkie” upominki.

Opakowanie wykonane z kalki półprzeźroczystej, daje możliwości zastosowania dowolnej kolorystyki. Pokryta jest ona również delikatnym zadrukiem w formie nowoczesnego i lekkiego patternu. Opakowanie zamykane jest za pomocą etykietki samoprzylepnej.


Nazwa Projektu: OHLIO½produits de beauté

Guzenda Bartłomiej, Uniwersytet Wrocławski

Kamień. Liść. Olej. Miód. Inspiracja tym, co proste, piękne i niekiedy pierwotne. Dzięki takim składnikom, co to najczystsze staje się dostępne. Marka OHLIO to synonim natury zamkniętej w delikatnych opakowaniach. Jej etykiety kolportują jedynie najważniejsze informacje. Przekaz znajduje się w sygnecie oraz w formie zaproponowanych opakowań. Marka OHLIO skierowana jest do osób, dla których jakość i składniki produktu są najważniejsze.


Nazwa Projektu: SPA - BOX

Romanova Anastasiia, Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi

SPA-BOX - pielęgnacja całej sylwetki za jeden spa wieczór!

Opakowanie kosmetyczne SPA-BOX przystosowane dla 4 próbek płynu (każda - 7 ml), 2 opakowania na sól morską (każda - 100g) i 1 mydełka. Ma w sobie uwzględniane funkcję - składa się na płasko; ergonomiczny kształt przystosowany do ręki; dozowanie produktu.

Kolory wybrane na podstawie zawartości opakowań. Kolor żółty - miód, liliowy - masło lawendowe,  zieleń oliwkowa - masło oliwkowe, błękit - minerały morskie.



Nazwa Projektu: SERIA FIGA

Iwańska Joanna, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

SERIA FIGA to rodzina opakowań na bieliznę damską. Forma i grafika na opakowaniach ma na celu zaintrygowanie potencjalnego klienta oraz ułatwienie procesu zakupowego. Dostępne trzy wzory opakowań na bieliznę w rozmiarze S, M i L różnią się od siebie rozmiarem oraz kolorem. Dodatkowo kształt grafiki nawiązuje do kroju FIG – najpopularniejszego typu damskich majtek, które występują w wielu różnych krojach. Grafiki odzwierciedlają trzy z nich (HIPSTER, BIKINI oraz TANGA).

Opakowania nie trzeba sklejać ani zgrzewać. Jego zapięcie pełni jednocześnie funkcję elementu do zawieszania na ekspozytor.


Nazwa Projektu: Opakowanie Kosmetyczne „Drop”

Vdovenko Olha, Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi

- Projekt opakowania dla 3 butelek (żel pod prysznic, olejek do ciała, sól do kąpieli);

- inspirowany kształtem kropli, zaprojektowane są etykiety i ubranka do butelek;

- graficzny minimalizm połączony z wodnym żywiołem;

- prostota form i typografii


Nazwa Projektu: Przybornik do szycia

Marchlewska Alicja, Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki

Celem projektu była funkcjonalność i wykorzystanie w praktyce. Zważywszy na fakt, że nici wrzucone do zwykłego pudelka lubią się plątać, wykonałam opakowanie w którym każda rzecz ma swoje miejsce, co skutkuje polepszeniem pracy i zaoszczędzonym czasem. Wykonany projekt to opakowanie na przybory do szycia, wykonany z tektury, ozdobiony wstążką i tasiemką ażurową.

Nazwa Projektu: HOLLOWS

Kowalska Katarzyna, Uniwersytet Pedagogiczny

Pudełko zostało zaprojektowane z myślą o bakaliach (tj. dynia, słonecznik). W procesie projektowym kierował mną minimalizm. Działanie opakowania oparte jest na podstawowych prawach fizyki (siła grawitacji), nie zaś na skomplikowanych mechanizmach. 'HOLLOW' to produkt wielokrotnego użytku, to pojemnik na magnes, który idealnie nadaje się do kuchni, np. na lodówkę, co pozwala na szybki dostęp do produktu. Manualne dozowanie, lejek który można przyczepiać i odczepiać, w zależności od tego czy chcemy wybrać bakalie, czy też uzupełnić ich poziom w pudełku (około 200g-250g), niewielkie rozmiary i przemyślany kształt – dzięki temu możemy cieszyć się wygodnym dozowaniem produktu, z czym bardzo rzadko spotkać się można w tak bardzo popularnych, plastikowych opakowaniach, z którymi zazwyczaj spotykamy się w sklepie.

*Model wykonany z naturalnych materiałów (sklejka balsowo lipowa).

Inspiracja naturą, światem ptaków, karmnikami dla nich.



Nazwa Projektu: Ekologiczna Urna

Karolina Jakubowska, Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach

Projekt ma na celu zapewnienie godnego pochówku osobom będącym eko. Urna jest skonstruowana z trzech części, na które składa się wieko, podstawa i czarna wkładka do podstawy zapewniająca dodatkowe zabiezpieczenie ludzkich prochów. Urny można układać jedna na drugiej, z powodu wypustki, która znajduje się
u podstawy. Istnieje możliwość personalizacji urny- wyboru koloru, czy graweru. Urna wykonana jest
z surowców, które zapewniają szybki rozkład i nie spowodują strat w środowisku naturalnym.


Nazwa Projektu: Duokier

Madej Katarzyna, Uniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie

Opakowanie zaprojektowane tak, aby mogło spełniać rolę cukiernicy mieszczącej dwa rodzaje cukru. Dzięki swojej budowie opakowania mogą nakładać się jedno na drugie, co ułatwia przechowywanie.



Nazwa Projektu: Opakowanie na procesor

Majchrzak Mariusz, Politechnika Częstochowska

Mój projekt to opakowanie na innowacyjny procesor. Zawiera rzuty a, b, c. Barwne opakowanie produktu ma za zadanie przyciągnąć klienta. Dodatkową rzeczą mającą na celu zwiększenie sprzedawalności jest łamana linia opakowania, co będzie wyróżniać go spośród zwykłych pudełek na produkty. Dodatkowo pudełko będzie zawierać płytę z programem graficznym który będzie dostarczany gratis do procesora, co ma zwiększyć sprzedaż produktu. Niebieski kolor oznacza wyjątkowe chłodzenie podzespołu.